SZÍNHÁZ.INFO

2020 március 26. csütörtök, 11:31

2020 Márc. 27-én elintult a SZÍNHÁZ.INFO portál – a magyar színházi élet híreinek online elérhető, kutatható archívuma. Az adatbázis megnyitásakor az elmúlt  húsz év teljes anyaga elérhető.

Eddigi tevékenységünkről

2000 márc. 27-én a Bárka Színházban megnyílt a Színház.hu Portál. Ez a portál lett a magyar színházi élet online központja a következő 10+ évre, körülötte nőttek ki a földből is a különböző online médiumok, amelyek közül sok foglalkozik a mai napig is kultúrával, azon belül is online színházi hírszolgálatással.

Az elmúlt húsz év minden egyes napján minimum 1, maximum 17, színházzal foglalkozó hírt / írást / cikket jelenítettünk színházi élet eseményeivel kapcsolatban.

A Hálózat a Színházért Alapítvány központi tevékenységének eredményeképpen a színházi hírszolgáltatás 2016 tól a Színház.org Portálon folytatódik. 

Társadalmunk jellemzően nem fordít energiát az online értékek megőrzésére, amit ellapozunk a facebookon az már nem létezik. Pedig a mémek a mai népköltészet, az online színházi hírek, revíziók, élménybeszámolók átvették a színházi kritikák szerepét: ma már online, a saját facebook buborékjában dönti el a leendő Néző, melyik színházba ül be.

Az online megjelenések fontosak társadalmunknak mert viselkedés alakító hatásuk van, és kiemelten fontosak a színházi terület számára, mert a színház meghal, ha nincs felület (legyen az újság, plakát, online médium, vagy televíziós műsor ) amelyen keresztül el tudja érni közönségét. 

A színházi életről szóló híranyagok kiváló tájékozódási pontot jelentenek megjelenésükkor a színházbajáró közönségnek – és a későbbiek folyamán, összegyűjtve az online színháztörténeti múlt emlékeinek fontos részét képezik, kutatási alapul szolgálva a jövőbeli érdeklődőknek. 

Ezért 2020 március 27-én megnyílik a Színház.info portál, amelyben a jövőben ezek az anyagok megtalálhatóak lesznek. 

Itt tartunk most:

Az NKA támogatásának köszönhetően el tudtuk kezdeni a munkát, létrehoztuk az adatbázis rendszert és a portált. Importáltuk, indexeltük, majd fizikailag összefésültük a cikkeket az adatbázisban mindkét forrásból: a Színház.hu Portál 2000 -2016ig, a Színház.org Portál pedig 2016 – 2020 ig minden nap tájékoztatott a magyar színházi élet aktuális eseményeiről. Elkészítettük a megjelenítőt, és az egyszerűsített keresőt: most a cikkek egy helyen, a SZÍNHÁZ.INFO adabázisában elérhetőek, kereshetőek.  Ezzel elértük az első célt: de már látszik mik azok az újabb lépések, amelyeket meg kell tennünk. 

A Felhasználó által látott felületen jelenleg elérhető tartalom azonban csak a jéghegy csúcsa: a kiválasztott hírportál kivételével több tucat egyéb online híroldal, szakmai lap, kritikai médium, kulturális ajánló, személyes blog oldalán jelennek meg olyan információk, hírek, interjúk, reflexiók, amelyek érdemesek arra, hogy az online színháztörténeti emlékezet részeként fennmaradjanak az utókornak. 

Ezért a Hálózat a Színházért Alapítvány működésének huszadik évében a SZINHAZ.INFO adatbázis megalapításával életre hívja a színházi élet online múzeumát. Csak hogy tisztázzuk: nem próbáljuk meg a lehetetlent, nem próbáljuk visszahozhatóvá tenni a múló színházi pillanatokat: de igyekszünk emléket állítani nekik, és mindannak az odaadó művészi és háttérmunkának, annak a teljes őrült és elhivatott, folyamatosan változó üzemnek, amelyet összefoglalva kortárs színházi életnek nevezünk.  

A SZINHAZ.INFO évente frissülő adatbázisában a terv szerint megtalálható lesz a magyar színházi élet online híreinek archívuma. Jelenleg rendelkezésünkre áll az elmúlt 20 év: ez már elérhető, kutatható a potálon. 

Jelenleg a SZÍNHÁZ.INFO projekt fő stratégiai partnere a Szinhaz.org Portál, amelynek felületén továbbra is folytatódik az a periodika, amely lehetővé teszi az adatbázis éves frissítését.

Az adatbázis megnyitásával az első, legnehezebb lépést megtettük. Bízunk benne, hogy a vírus csend után újult erővel éled majd fel a színházi élet, és mi is folytatni tudjuk majd az oldal fejlesztését. 

 

Terveink: 

  • Szeretnénk az éves frissítésről havi frissítésre átállni: folyamatában, automatikusan átvenni a híreket meghatározott “elévülési idő” után a hírpartnerektől. 
  • Szeretnénk a Színház.org Portál mellett más hírszállító partnereket is bevonni az archívum képzésébe. 
  • Szeretnénk folytatni az együttműködést az Országos Színháztörténeti Múzeum- és Intézettel tartalmi vonalon,  technikai vonalon pedig a Petőfi Irodalmi MúzeumNevter.hu projektjével – ezzel lehetővé téve hogy tartalmaink a központi kulturális adatbázisok felől is átjárhatóak legyenek. 
  • Szeretnénk a cikkeket archív műsorinformációkkal ellátni a PORT.hu adatai alapján. 
  • Szeretnénk az adatbázist jegy információkkal, jegy-kontextussal gazdagítani az INTERTICKET-tel partneségben, a JEGY.hu adatbázisa alapján. 
  • Szeretnénk az adatbázis tartalom alapján alternatív előadás-kiajánlókat, dinamikusan árazott színházi élménycsomagokat létrehozni a JEGYX1.hu rendszerére támaszkodva
  • Szeretnénk megmutatni, mi az érdekes a színháztörténetben a laikusok számára is. 
  • Szeretnénk katalizálni egy egy online kutató intézet létrehozását, amely a magyar színházi élet online lenyomatának megőrzésével, annak kutathatóvá tételével foglalkozik.

 

Kérjük, ha Ön a fenti célok valamelyikéhez érdemben hozzá tudna tenni, és van szándéka együttműködni velünk, esetleg javaslatai lennének, írjon bizalommal a ceo@szinhaz.info címre. 

 

Budapest, 2020 03 27

 

Üdvözlettel, 

 

Herner Dániel

A Hálózat a Színházért Alapítvány elnöke

ceo@szinhaz.info

+36 70 363 55 61