Címlap

Molnár Piroska: “Sokat fogok színházba járni, de már csak nézőként.”

2020 március 26. csütörtök, 18:08

A színésznő nemrég bejelentette, hogy a következő évadtól elbúcsúzik a színpadtól. Összeállításunkban Molnár Piroska pályájának legszebb és legmeghatározóbb pillanatait idézzük fel.

 

Ózdon született, Molnár József és Andrássi Viktória gyermekeként. Édesapja szovjet fogságba esett, ahonnan nem tért haza. “Anyám erdélyi származású, s szerettünk volna visszamenni, de mivel már lezárták a határokat, nem sikerült. Kunágotán viszont rokonaink laktak, így ott maradtunk. Mivel kései gyerek vagyok, s az unokatestvéreim már szinte kész felnőttek voltak, kézről kézre adtak, babáztak velem, így elmondhatom, hogy nagyon boldog gyerekkorom volt.”, idézte fel.

Forrás: retrograd2018.blogspot.com

1964-ben felvételt nyer a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol 1968-ban végzett. Egytemi éveire így emlékszik vissza: “Pártos Géza volt az osztályfőnökünk. Koltai Róbert, a nagyon korán eltávozott Kiss István, a pályát elhagyó Györgyfalvay Péter és Venczel Vera voltak az osztálytársaim, s nagyon jó osztály voltunk, nagyon szerettük egymást, s azóta is megvan a barátság. Ma már csak Robi, Vera és én vagyunk a pályán, de mi hárman kitartottunk.” Ezután Babarczy László beajánlotta a Nemzeti Színházhoz, Both Béla igazgató nem vette fel. 1968-ban feleségül megy Eötvös Péter zeneszerzőhöz, akitől egy gyereke születik, Eötvös György, 1969-ben. A Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződik, ahol 1971-ig tag marad.

Fotó: mandarchiv.hu

1971 és 1978 között kaposvári Csiky Gergely Színházban játszott. Itt olyan rendezőkkel dolgozott, mint Babarczy László, Ascher Tamás, Zsámbéki Gábor. “Így utólag már kijelenthetem, hogy életem legjobb döntése volt. Igaz, ez akkor még nem volt egyértelmű, de most már igen, hogy egy igazi, nagy csapat jött létre, s ha manapság bárhol összefutunk egykori kaposvári színészek, ott folytatjuk a beszélgetést, ahol akkor abbahagytuk.” Ebben az időszakban szerepelt az Árvácska c. filmben is, amivel Karlovy Varyban díjat nyertek. 1977-től Jászai Mari díjas színésznő. 

Végül mégis a Nemzeti Színházban kötött ki, ahova kaposvári kollégáival együtt szerződtek át. 1995-ben elveszti fiát. Így vallott róla egy 1978-as interjúban: „Reggel nyolctól bent voltam a színházban, a fiam Pesten élt az anyósommal. Egész héten nem láttam, csak hétfőn … Hétfő volt a szabadnapom, ha éppen nem tájolt a színház. Vasárnap éjjel vonatra ültem és kedden reggel tértem vissza a színházba. … Bizonyos lemondást követeltek tőlem a vidéki élet napjai, de beletörődtem abba, hogy a fiamnak nem mesélhettem el mindent, s hogy csak később értesülhettem a betegségéről is, mert engem kíméltek. Azért bizakodtam: ha nagyobb lesz, minden könnyebbé válik.” Még ebben az évben megkapja a Kossuth-díjat.

Fotó: Népszava

A Katona József Színház egyik alapító tagja. 1984-től 18 éven át újra a kaposvári színház társulatát erősíti. 2002 és 2013 között Alföldi Róbert igazgatósága alatt a Nemzeti Színházba szerződik, ahonnan Alföldi leváltásával távozik. Azóta a Thália Színház tagja. 2011-ben Komlós Juci helyére választották a Nemzet Színészének. Még ebben az évben megalapítja a Nagymama-díjat, amit a legígéretesebb kaposvári fiatal női és férfi színész számára ítélnek oda minden évben. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen osztályvezető tanár, színpadi beszédet tanít. 2017-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanít. 

Molnár Piroska  ezzel a Grecsó Krisztián verssel üzeni nekünk azt, hogy vigyázzunk magunkra és egymásra.